Du använder en Internet Explorer och vi stödjer inte längre den webbläsaren då den är alldeles för gammal och osäker. Se till att uppgradera till något bättre.

Vår historia

Vad som 1970 började som ett lokalt installationsföretag är idag en kunskapsdriven systemleverantör inom AV-teknik och kabel-TV/fiberoptik på den skandinaviska marknaden. Vår verksamhet utgår från distribution av enklare produkter och tekniksystem till mer komplexa integrationslösningar för användning inom t.ex. mötesteknik, hotell TV, smarta hem och kabel-TV/Fiberoptik. Utöver det erbjuder vi våra återförsäljare tillgång till ett brett utbud av utbildningar och olika tjänster genom hela projekt- och leveransprocessen.

1970-talet: Ett installationsföretag

Special-Elektronik grundades 1970 och var då inriktade på installation av TV-antenner och mindre centralantenner. 1972 övergick bolagsformen till aktiebolag och personalstyrkan utökades vidare under 70-talet.

1980-talet: Egen produktion och distribution

Tidigt 80-tal lanserade Special-Elektronik sin första egna produkt, TV-modulatorn HFM-80. Modulatorn efterträddes senare av TVM-82, en produkt som kom att bli en standardprodukt för svenska kabel-TV anläggningar. Utvecklandet av nya produkter fortsatte under mitten av 80-talet. Special-Elektronik skapade exempelvis en FM-tuner, FMT-03/04, med inbyggd svartbildsgenerator som blev en nationell standard för att få in radiokanaler på hotell-TV. Det egentillverkade produktsortimentet exporterades i stor omfattning till så vitt skilda marknader som Norge, Spanien och Hong Kong.

I början av 80-talet erhöll Special-Elektronik, som ett av fem företag i Sverige, tillstånd från staten att ta emot satellitsändningar. 1986 installerade Special-Elektronik de tre första satellitkanalerna på alla Scandic Hotels runt om i Sverige. Vid den stora utbyggnaden av kabel-TV i slutet av 80-talet uppgraderade företagets montörer tusentals lägenheter med nya moderna antenn- och kabel-TV nät.

1982 fick Special-Elektronik sin första agentur i holländska Tratec, en tillverkare som fortfarande finns kvar hos företaget än idag under namnet Technetix.

1990-talet: Service och support

I början av 90-talet avvecklades produktions- och installationsverksamheten på företaget. Fokus låg istället på att utveckla och renodla distributionen av materiel inom antenn- och kabel-TV branschen. Produktionen omvandlades till en service- och supportavdelning.

Mitten av 90-talet markerade även startskottet för Special-Elektroniks utbildningsverksamhet mot återförsäljare och integratörer som idag är en viktig del i deras verksamhet.

1998 omsatte företaget 12 mkr och den nystartade AV-avdelningen fick en rejäl skjuts framåt i samband med en stor order från Telia värd drygt 12 mkr. Uppdraget gick ut på att förse alla Telias butiker i Sverige med AV-utrustning.

2000-talet: Kraftig expansion och flera utmärkelser

2002 gick Special-Elektroniks grundare, Hans Gustafsson, i pension. VD-posten lämnades då över till Åke Larsson som tillsammans med Johan Larsson och flera av företagets medarbetare idag är Special-Elektroniks ägare.

Under 00-talet fortsatte Special-Elektronik sin kraftiga expansion. Sortimentet utökades ytterligare med produkter från världsledande leverantörer såsom Crestron, WolfVision, Middle Atlantic och Kaleidescape. Under perioden blev Special-Elektronik utsedda till Gasellföretag inte mindre än fyra gånger!

2008 och 2018 utsågs de till ett av Sveriges Superföretag och 2015 tog Special-Elektronik dessutom emot utmärkelsen Årets Företagare i Karlstad med en motivering som de är extra stolta över:

Ägarnas målmedvetna strävan har inneburit en kraftig tillväxt de senaste 10 åren som de skickligt kombinerat med en stark fokus på företagets personal.

Under 00-talet etablerades även lokala säljkontor runt om i Sverige.

2010-talet: Utbyggnation och integration

Under 00-talet byggdes lagret på huvudkontoret ut vid två tillfällen. Våren 2014 påbörjades återigen utbyggnation av Special-Elektroniks lokaler, den här gången till mer än dubbelt så stora ytor, och samtidigt passade man också på att renovera befintliga lokaler. Det byggdes bland annat till fler kontorsplatser och mötesrum samt två stora utbildningslokaler och i samband med detta utökades också kursutbudet. Fokus på nybyggnationen skulle ligga på teknikintegration, bra arbetsmiljö och energismarta lösningar.

Sommaren 2015 fick de flytta in i de nya lokalerna på ca 2700 m2 som är noga planerade med smarta funktioner, skapta för att inspirera och ge nya idéer till företagets många olika typer av besökare, samt en kreativ miljö för personalen att arbeta och växa i.

I huset har Special-Elektronik integrerat all teknik så som energi, klimat, ljud, bild, media, belysningsstyrning och övervakning som hanteras av ett övergripande system från Crestron för att bland annat göra fastigheten effektiv och lättanvänd. Och med solpaneler på taket, borrhål för värme och kyla samt förberedelser för ett mindre vindkraftverk så är huvudkontoret i Karlstad verkligen en superintegrerad och energieffektiv fastighet.

På tomten står även ett vegetarium (växthus) och här odlas det grönsaker, sallad och kryddor som används vid den gemensamma frukosten för personalen. Intresset för närproducerade råvaror och det lokala var en av anledningarna till att de byggde sitt vegetarium, samtidigt som företaget vill bidra till att försöka minska på onödiga transportsträckor.

För odlingarna finns det olika hydroponiska system som är helt vattenbaserade och ett mer hållbart alternativ då det går åt upp till 80% mindre vatten i jämförelse med en jordbaserad odling.

Ett extra roligt projekt vid utbyggnationen var företagets bio som, precis som resten av huset, är baserat på den teknik som de dagligen arbetar med. Bion är designad och kalkylerad för att passa in i huset och för att ge en mäktig upplevelse och en riktig biokänsla.

Bion omskrevs i ett sex sidor långt reportage i Hemmabiotidningen 2017 och med titeln ”Sveriges häftigaste bio” fick Special-Elektronik ett kvitto på att de lever som de lär och att företaget har produkter av högsta klass!

Special-Elektronik passerade ytterligare en milstolpe 2018 när de nådde en omsättning på mer än 300 mkr.

Företaget är i ständig utveckling och dagens snabba teknikförändringar ställer höga krav på företaget och deras personal. Ambitionen är att alltid ha en hög teknisk kompetensnivå för att säkerställa att kunderna får de produkter, funktioner och service som de förväntar sig.

Special-Elektroniks produkter och lösningar kan man hitta i många olika typer av miljöer, bland annat företag, museum, sportarenor, hotell, restauranger, hörsalar, kyrkor och privata hem.

Special-Elektronik brukar säga att de arbetar med produkter, men att de egentligen levererar funktioner, och att det endast är fantasin som sätter gränser för vad man kan bygga.

2020: Nutid och resan fortsätter

2020 är året då vi firar 50 år som företag. Under de åren har vi haft glädjen att leverera många prestigefulla projekt till olika företag, organisationer och privata hem på den skandinaviska marknaden. Idag har Special-Elektronik ca 50 engagerade medarbetare på våra kontor i Karlstad, Stockholm, Göteborg, Halmstad och Malmö.

Vilken resa vi har gjort, och kollar vi i backspegeln så är det tack vare kunder, leverantörer och våra medarbetare som detta har varit möjligt. Vi är otroligt tacksamma för alla som varit med och bidragit under alla år.

Det ska bli spännande att se vart vår resa tar vägen, följ oss gärna på vägen när vi fortsätter skriva historia.