Du använder en Internet Explorer och vi stödjer inte längre den webbläsaren då den är alldeles för gammal och osäker. Se till att uppgradera till något bättre.
  • 2023-03-24
  • produktnyhet

Viktiga tips inför utfasningen av lysrör

EU-kommissionen har beslutat om att slopa undantaget för kvicksilver i ljuskällor. Utfasningskravet innebär bland annat att konventionella och kompaktlysrör inte längre får produceras eller säljas på den europeiska marknaden från och med den 24 augusti 2023. De vanligt förekommande T8- och T5-lysrören samt kompaktlysrör (CLF) är exempel på ljuskällor som berörs. Utfasningen innebär stora miljövinster i och med att kvicksilvret förbjuds.

Att tänka på vid byte av ljuskällor

När man idag dimrar kompaktlysrör med olika typer av styrsystem är det vanligt att man använder 1-10v (analog styrning) och DSI (Digital styrning). De flesta LED-ljuskällor som ersätter kompaktlysrör är ej dimbara, dimbara med glödljusdimmer eller DALI*. En bra lösning vid ersättning av 1-10v styrning samt DSI kan vara att behålla befintligt kablage och byta till Crestron DIN-DALI-2 interface + processor, samt byta ut befintlig belysning till lampor och armaturer som är anpassade att styras via DALI.

Viktigt! Om man sätter i ljuskällor som inte är anpassade för befintlig dimmer finns risk att dimmer eller ljuskälla skadas och går sönder. För dimring av lysrör (t.ex. T5 eller T8) är det idag vanligt att man använder switchdim DALI eller 1-10v dimring.

En bra ersättning till lysrör är LED-paneler med dynamiskt ljus för installation i undertak. Vi har flera alternativ för allmänbelysning i offentliga miljöer och behöver du hjälp med ett nytt förslag på armaturer och styrning som klarar den nya LED-tekniken, eller har frågor kring belysning, så är du varmt välkommen att kontakta Björn Svensson på 054-444 2037 eller bjorn.svensson@specialelektronik.se.

*DALI står för Digital Addressable Lighting Interface och är en öppen kommunikationsstandard för digital styrning. Belysningssystemet kräver en BUS med 2-ledare för digital tvåvägskommunikation mellan styrsystem och drivdon.