Du använder en Internet Explorer och vi stödjer inte längre den webbläsaren då den är alldeles för gammal och osäker. Se till att uppgradera till något bättre.
  • 2021-10-26
  • pressmeddelande

Special-Elektronik ger teknikintresserade ungdomar ett försprång ut på arbetsmarknaden

Bild från Trainee-programmet 2019.

Efter årsskiftet är det återigen dags för Special-Elektroniks uppskattade Trainee-program. Första gången blev en succé där hälften av eleverna fick jobb direkt efter utbildningen och arbetar idag aktivt inom AV/IT-branschen i Värmland.

Det var bristen på programmerare och AV-tekniker som gjorde att Special-Elektronik startade sitt Trainee-program som gick av stapeln våren 2019. Då bjöd företaget in sex elever från Fria Läroverket i Karlstad som gick El- och energiprogrammet till en sex veckor lång utbildning inom AV och IT med anknytning till deras dagliga arbete. Eleverna utbildades i olika ämnen som blandades med praktiska övningar där eleverna bland annat fick rita, planera, programmera och dokumentera system till att kontaktera kablar, felsöka installationer och konfigurera switchar.

Syftet med Trainee-programmet är att visa eleverna hur intressant AV-teknik kan vara och vilken nytta den kan ha i människors vardag oavsett om det är i arbetslivet eller i deras privata hem. Samtidigt som företaget vill hitta tekniskt intresserade personer som kan vara med och utveckla teknikbranschen i många år framöver. I år utökar Special-Elektronik antalet platser och utbildningens innehåll så att fler elever från andra skolor även får möjligheten att delta. Under hösten har Special-Elektronik besökt gymnasieskolorna Fria Läroverken och NTI Gymnasiet Karlstad för att presentera programmet och intresserade elever har därefter blivit inbjudna till ett studiebesök på företagets kontor i Stodene för att lära sig mer om utbildningen och företaget.

Kompetensbristen inom AV/IT-branschen är stor både hos oss och hos våra partners ute i landet. Trainee-programmet är ett bra sätt att hjälpa elever med rätt motivation och driv att snabbare komma in ut på arbetsmarknaden samtidigt som vi hjälper till med rekryteringen, säger Åke Larsson, VD på Special-Elektronik.

Utfallet av Trainee-programmet blev över förväntan första året och hälften av eleverna fick jobb direkt efter utbildningen. En av dem är Andreas Wärmling som nu arbetar hos Special-Elektronik på deras supportavdelning där han bland annat hjälper kunder med supportfrågor, testar produkter och nya funktioner.

Det var mitt stora teknikintresse som gjorde att jag sökte till Trainee-programmet. Det är en otroligt bra utbildning med goda möjligheter till att få jobb inom branschen. Under utbildningen fick vi en väldigt djup kunskap i vad AV-teknik handlar om, hur saker och ting hänger ihop och faktiskt fungerar. Det gav mig mersmak och det kändes fantastiskt att se att man kan jobba med sitt stora intresse och få betalt för det samtidigt, säger Andreas Wärmling, supporttekniker på Special-Elektronik.