Du använder en Internet Explorer och vi stödjer inte längre den webbläsaren då den är alldeles för gammal och osäker. Se till att uppgradera till något bättre.

M-Huset på Lunds Tekniska Högskola

I M-Huset använder de sig av Active Learning Classroom som med hjälp av pedagogisk undervisning och interaktiva verktyg uppmuntrar till en kreativ lärandemiljö, något som hjälper till att öka elevernas deltagande och bidrar till en interaktiv miljö där de kollaborerar och lär av varandra.

På Lunds Tekniska Högskola (LTH) ligger M-Huset och här bedrivs forskning och undervisning inom bland annat maskinteknologi, industriell ekonomi, hållfasthetslära och energivetenskaper. Under de senaste åren har M-Huset gått igenom en omfattande renovering för att skapa nya moderna och flexibla lärandemiljöer med bland annat två nya utbildningslokaler, Ångpannehall och Teknodromen. Båda lokalerna är anpassade för pedagogisk undervisning som bygger på aktivt lärande, Active Learning Classroom (ALC). AVS i Sverige fick i uppdrag av LTH att ta fram de tekniska lösningarna och det viktiga arbetet med att modernisera tekniken med målet att underlätta undervisningen för både studenter och föreläsare. Dessutom behövde tekniken vara drift- och framtidssäker när M-Huset stod färdigt sommaren 2023.

Vi känner inte till vilka cookies youtube.com använder och vi kan därför inte visa innehållet. Prova att uppdatera sidan, om problemet kvarstår, hör av dig till partnerzon@specialelektronik.se för att få hjälp.

Undervisningen i ALC-salarna stöttas med hjälp av teknik och pedagogik och här är möbleringen flexibel med gruppbord vilket bjuder in till samarbete. I Teknodromen sitter det en interaktiv display vid varje bord och trådlös uppkoppling så att studenterna snabbt och enkelt kan dela idéer och material med varandra. Här spelar WolfVisions Cynap-system huvudrollen och möjliggör trådlös bildöverföring från mobila enheter till enskilda eller samtliga displayer i lokalen. I ALC-salar skapas goda förutsättningar till gruppdynamik och möjlighet för föreläsaren att ta del av studenternas arbete och se hur de interagerar med varandra.

I ALC-salarna är det inte en klassisk skolsittning vilket kan vara en utmaning för studenterna att se föreläsarens presentation men med hjälp av kreativa och imponerande lösningar kan de ta del av innehållet oavsett vart i salen de sitter. I Teknodromen finns högskolans största LED-vägg, en kurvad LED från Absen på ca 23 m2 medan de i Ångpannehallen har installerat tre högkvalitativa projektorer från Panasonic Connect som projicerar innehåll i tre olika riktningar samtidigt. Primärt används Crestron NVX som infrastruktur för ljud och bild där samtliga bildkällor distribueras över nätverk (AVoIP) felfritt i realtid och utan synlig fördröjning.

Ljudet har en avgörande betydelse i utbildningslokalerna och här är både tekniken och akustiken anpassad efter rummens storlek och behov för att säkerställa en god ljudmiljö, höga krav på taluppfattningen och att ljudet ska fungera som ett stöd för den som talar. De större hörsalarna är förberedda för distansmöten och är utrustade med bland annat PTZ-kameror för inspelning och livesändningar, mikrofoner, projektorer, styrsystem och visualizers för att tydligt visualisera olika objekt.

För att säkerställa att tekniken alltid fungerar installerades smarta grenuttag (PDU) som ger möjlighet till fjärrövervakning, styrning och omstart av enheter och uttag. Med dessa går det även att mäta strömförbrukningen och schemalägga på/av per uttag för att hålla nere energiförbrukningen i lokalerna.

Låter det intressant?

Vi kontaktar dig gärna för att prata om hur dina behov ser ut.

Peter Dahl
Säljare Gruppchef ProAV Malmö

054 444 2066

peter.dahl@specialelektronik.se