Du använder en Internet Explorer och vi stödjer inte längre den webbläsaren då den är alldeles för gammal och osäker. Se till att uppgradera till något bättre.

Eva Lisa Holtz Arena

Karlstad kommun satsar på idrotten i Värmland och har byggt en unik friidrottsarena utrustad med smarta tekniska funktioner och lösningar. För att underlätta vid tävlingar och samtidigt frigöra ideella timmar finns tekniken där som en hjälpande hand.

Karlstads nya friidrottsarena, Eva Lisa Holtz Arena, invigdes i april 2022 och är en av Europas största och modernaste friidrottshallar. När Karlstad kommun skulle bygga den nya arenan fick El-Center i uppdrag att ta fram tekniska lösningar som skulle täcka in de behov som fanns och som tidigare saknades. Ett av målen var att den nya arenan skulle kunna stå värd för både nationella och internationella tävlingar vilket ställer höga krav på tekniken. Det fanns också ett behov av att utrustningen skulle vara enkel att använda. El-Center tog då fram smidiga drift- och framtidssäkra lösningar för att underlätta arbetet för både medlemmar och funktionärer under olika arrangemang. Tekniken har integrerats i ett styrsystem från Crestron för enklare hantering och full kontroll över alla funktioner runt om i anläggningen.

Vi känner inte till vilka cookies youtube.com använder och vi kan därför inte visa innehållet. Prova att uppdatera sidan, om problemet kvarstår, hör av dig till partnerzon@specialelektronik.se för att få hjälp.

Eva Lisa Holtz Arena är en flexibel idrottsarena och här huserar friidrottsföreningen IF Göta. Arenan är byggd permanent för träning och tävlingar inom friidrott men här finns också möjlighet till andra typer av event. Med 1500 sittplatser, och möjlighet att ta in 1700 besökare, kan arenan stå värd för stora event som SM-tävlingar men även större internationella arrangemang. För att alla i publiken ska kunna se och höra i den stora arenan utrustades den med en 29 m² stor LED-vägg och ett väldimensionerat ljudsystem som tillsammans har en avgörande roll för upplevelsen på plats. På LED-väggen kan publiken bland annat se startlistor, resultat, repriser och intervjuer. Ljudet har kalibrerats för att garantera en optimal ljudnivå och en akustisk täckning oavsett var publiken befinner sig. Ljudet kan enkelt justeras via touchpaneler för att få rätt ljudnivå i olika zoner i arenan som t.ex. kafeterian, omklädningsrummet eller konferensrummet. Det fanns också stora krav på anpassningsbar belysning för TV-inspelningar. Här finns olika belysningszoner med separata belysningsstyrningar vilket även ger en energieffektiv lösning.

IF Göta är beroende av ideella funktionärer vilket kräver en flexibel och användarvänlig teknik som är enkel för alla att använda, oavsett teknisk kunskap. I sekretariatet finns behov av snabb återgivning och här finns tekniken som en hjälpande hand då de via en touchpanel kan styra all teknik som t.ex. resultattavlan, belysning, informationsskärmarna, ljudet och LED-väggen. Med teknikens hjälp finns också möjligheten att minska antalet ideella timmar, vilket också kan generera fler evenemang.

Med rätt signalhantering kan ljud och bild sändas ut till displayer runt om i arenan med bästa möjliga kvalitet över nätverket utan synlig fördröjning. Det säkerställer att besökarna aldrig behöver missa en enda sekund av arrangemanget som pågår, oavsett vart de befinner sig. För att skapa anpassningsbara budskap och övrig arena- och eventinformation används digital signage, ett effektivt verktyg för att förmedla förändringsbar digital information till olika displayer runt om i arenan.

På arenan finns det styrketräningsrum, kansli för IF Göta och flera konferensrum vilket gör det enkelt att kombinera teori med praktik. Att ha mötesrum i anslutning till arenan ger även utrymme till större konferenser och utbildningsträffar för medlemmar och andra intressenter. Här finns takhögtalare, projektorer och touchpaneler för att kunna styra rummets alla funktioner så som bland annat belysning, ljud och ventilation.

I det här projektet används bland annat följande produkter:

Absen inomhus LED-display
Panasonic projektorer
Panasonic displayer

Crestron bilddistribution över nätverk
Crestron infällda högtalare
Crestron styrpanel
Crestron kontrollprocessor
Crestron rörelsesensor
Crestron slutsteg
Bose högtalare
Bose kontrollprocessor
Yamaha högtalare
Sennheiser headset mikrofon
Sennheiser trådlös mikrofon
Wallboard digital signage

Här kan du få mer inspiration till hur du kan skapa bästa möjliga upplevelse för dina besökare och samtidigt underlätta arbetet för funktionärerna.

Låter det intressant?

Vi kontaktar dig gärna för att prata om hur dina behov ser ut.