catv - nyheter maj 2010

Fibernod med Ethernet interface

Teleste utökar nu sin CXE familj med en helt ny fibernod, CXE850, avsedd för distribution av TV-tjänster i framriktning upp till 1 GHz. Med CXE850 har du möjlighet att konfigurera och övervaka fibernoden med hjälp av SNMP och Ethernet interface. Med OLC (Optical Level Control) håller noden en konstant utnivå. Tack vare GaAs Mesfet utgångssteg (113 dBµV CTB 42 kanaler) erhålls en hög utnivå. Alla justeringar sker utan signalavbrott. Det finns ett flertal inställningsmöjligheter. Du kan bland annat välja att få larm vid t.ex ändrad in/utnivå, nätdelens status eller intern temperaturmätning. CXE850 i produktkatalogen »

En intelligent förstärkare

AC3000 är namnet på den senaste förstärkaren i Telestes AC serie. Den är fullt programmebar fjärrledes då förstärkaren enbart har elektriska dämpsatser och tiltar. Genom att programmera in två pilottoner (PAL-eller QAM kanal kan ett antal inställningar ske automatiskt. Med en knapptryckning justerar förstärkaren automatiskt in både fram- och returväg.

Med installerad transponder (AC6990) finns även en ingressövervakning där användaren själv kan ställa in ett gränsvärde och åtgärder om detta överstigs. En mätmask mellan 5-70 Mhz kan väljas. Om ingressen överstiger detta värde larmar den användaren. Exempel på åtgärder som då kan utföras är att koppla in den inbyggda ingresswitchen för att dämpa retursignalen. Ett annat alternativ kan vara att koppla in ett filter som filtrerar bort ett visst frekvensområde (t.ex 5-30 MHz). Förstärkaren finns även med två aktiva utgångar (dubbelförstärkare) och heter då AC3200. AC3000-L, AC3000-R, AC3200-L och AC3200-R i produktkatalogen »

Special-Elektronik, ny återförsäljare av Cryptoguard

Med Cryptoguards krypteringssystem för digital-TV kan du säkra åtkomsten till dina digitala TV-kanaler. Detta gör att du som kabel- TV-operatör kan vara säker på att ingen tittar på ditt TV-utbud utan att betala. Många programbolag kräver dessutom att deras TV-program är krypterade. Cryptoguard fungerar på alla plattformar, satellit-TV, kabel-TV, terrest-TV och IP-TV. Vi har ett flertal fabrikat som är godkända för Cryptoguards kodsystem såsom Teleste och a2b. I och med tecknandet av distributörsavtalet med Cryptoguard blir Special-Elektronik därmed ännu starkare på området kvalificerade huvudcentraler.

Prisvärd optisk switch

Teleste kompletterar sitt sortiment med en prisvärd FTTX access switch. S4 är namnet på den optiska 24-portars layer 2 switchen avsedd att användas för dagens triple play tjänster. Den är lätt att programmera och uppfyller SKA-kraven (Säker Kund Anslutning) som upprättats av Svenska Stadsnätsföreningen. Som tillbehör finns SFP-moduler för olika våg- längder och avstånd. S4 i produktkatalogen »

Internet@tv i nya Samsung

Nu har årets nya Samung modeller lanserats. Nytt för i år är 3D tv vilket Samsung har satsat stort på. Dessutom har ett flertal av de nya modellerna inbyggd HD satellitmottagare (DVB-S). Med den nya funktionen  Internet@TV (finns till de flesta modellerna) kan du ladda ner olika applikationer precis som till en Android eller Iphone. I dagsläget kan du bland annat använda Skype i din TV. Exempel på andra applikationer är youtube, olika vädertjänster och nyheter. I framtiden är det även planerat för nya applikationer såsom SVT-play och TV-4 play.

En annan nyhet är att tv program eller filmer kan spelas in på en USB sticka eller extern hårddisk. Detta kan ske samtidigt som du tittar på programmet eller när tv:n är avstängd.

Den ultimata F-kontakten

Lösa kontakter är oftast felkällan till F-kontakts relaterade serviceproblem, både vid analoga och digitala mottagningar. Med PPC:s nya kompressionskontakt EX® Plus kan du behålla en full funktion även om kontakten mot förmodan inte är helt åtdragen. Den är därmed bl.a idealisk till modemkablar som ofta installeras av slutkund. Den finns till RG6 och RG59 kablar. Artikelnumrena är EX6XLPLUS respektive EX59XLPLUS.

En lyckad Anga Cable Show

Våra två CATV säljare Stefan och Anders är nyss hemkomna från Anga Cable show, en mässa och kongress för kabel, bredband och satellit. Det blev nytt besöksrekord med mer än 15,000 besökare. De flesta av våra leverantörer fanns på plats med fokus på bredband, HDTV, IPTV, NGN (Next Generation Network (IP NGN) & Connected Home.

En kaxig konsult

Från och med den 24 maj finns Jonathan Kax åter hos oss i Karlstad. Vi hälsar honom varmt välkommen tillbaka. Han kommer i första hand arbeta med externa konsultuppdrag inom AV teknik och Digital Signage.

Kontaktuppgifter till Jonathan Kax »

 

Hälsningar,
Special-Elektronik AB