Coolaste fjärrkontrollen, TPMC-3X

VZ-9Nu finns Crestrons nya trådlösa fjärrkontroll, TPMC-3X för leverans. Den är avsedd för hemmet eller konferensanläggningen och har en 2,8" touchskärm och tydliga tryckknappar. Mycket arbete har lagts på WIFI kommunikationen och TPMC-3x är en unik Crestron produkt med egenutvecklad antenn och smart uppkoppling som är extremt snabb. Batteritiden är dessutom i en klass för sig! Designen tilltalar den skandinaviska marknaden och som tillval finns ett väggfäste med laddning så kontrollen alltid finns på armlängds avstånd redo för att användas.

Vad är HDMI?

High Definition Multimedia Interface (HDMI) är det första och enda helt digitala okomprimerade audio/video interface som helt supporteras av konsumentelektronikindustrin. Genom att leverera kristallklar, helt digital, audio och video via en enda kabel underlättar HDMI kabeldragningen väldigt mycket och ger användaren bästa möjliga förutsättning till en fin AV-upplevelse.

Fördelar med HDMI vs analogt

HD ready: Konsumenter som använder HDMI-enheter som stöder HDCP (high bandwith digital content protection) kan känna sig trygga i att ha tillgång till premium HD innehåll både nu och i framtiden. Leverantörer av innehåll (t ex filmstudios och TV-kanaler) kräver att produkter bara sänder HD video till ”skyddade utgångar” som använder HDCP. Med dagens HD-filmer kan innehållet sändas över oskyddade interface –som analog komponent- eftersom Blu-ray har fördröjt aktiveringen av innehållsskydd under en övergångsperiod. Den aktiveringen förväntas dock inom en snar framtid vilket betyder att HD video inte längre kan ses med HD upplösning på analog komponent och andra oskyddade interface. Liknande situation finns med kabel- och satellit-TV där t ex MPAA (Motion Picture Association of America) försöker stoppa HD sändning till oskyddade utgångar.

Kvalitet: Eftersom HDMI är ett digitalt interface degraderas inte signalen som på analogt utan ger alltid bästa möjliga video kvalitet. Skillnaden märks speciellt i mörkare scener och med högre upplösning, som 1080p. Digital video är skarpare än komponent och eliminerar skuggeffekten och den softade bilden som den analoga bilden ger. I detaljer med hög kontrast, som t ex text, kan man enkelt se skillnad.

Användarvänligt: HDMI kombinerar video och multikanal audio i en enda kabel och eliminerar kostnaden, komplexiteten och förvirringen med alla olika kablar som används i ett AV-system. Särskilt bekvämt är det när utrustning adderas eller byts ut.

Intelligens: HDMI supportar två-vägs kommunikation mellan videokällan och displayen innebärande bra funktioner som t ex automatisk konfigurering. Genom att använda HDMI levererar källan automatiskt det mest effektiva formatet (t ex 480p vs. 720p, 16:9 vs. 4:3) för den display som är inkopplad vilket eliminerar behovet för att manuellt hitta bästa upplösning och ljudformat.

Det är inte bara kabellängden

HDMI är ju helt underbart. En kabel med helt digital okomprimerad HD video och audio, vem vill inte ha det? Men nämn HDMI för en AV-integratör så är risken stor för svordomar. En snabb titt på forum och i diverse tidskrifter visar att det finns mycket HDMI relaterade problem, allt från irriterande långa swichtider och blinkande displayer till mer komplicerade problem. Varför är det så? Vi ber att få återkomma med mer information under hösten.

Ny subwoofer från Bay Audio

Den senaste subwoofern, JMSub II, från Bay Audio levererar ordentligt tryck i basen med dubbla 8” baselement. Ett kompakt format på 23 x 52 x 7,5 cm gör den lättplacerad i vägg eller tak, både horisontellt och vertikalt. Levereras med en vit grill som också kan målas i valfri kulör. Frekvensområde 32-200 Hz. Använd som minimum en 150W subförstärkare.

Säkerhetsprodukter för projektorer

På senare år har stölder av datorer och kontorselektronik ökat ordentligt. Det räcker inte längre att vara skyddad under nätter och helger då allt fler stölder sker dagtid. Därför gäller det att försvåra så mycket som möjligt för tjuven och då är fastlåsning ett mycket effektivt sätt. Safeware ger dig möjlighet att låsa fast projektorer, datorer och all annan stöldbegärlig utrustning med olika boxar och wiresystem. Merparten av Safewares produkter är godkända av SSF (Svenska Stöldskydds Föreningen) och alla deras lås är ”dyrkfria”. Vi kommer framförallt att ha takvarianter av stöldskyddsprodukter för projektorer i vårt sortiment.

Lösningen på det digitala dilemmat i analoga rum

Crestrons nya Digital Media växel, DM-MD6X1, är ett måste i dagens nya konferensrum där analoga VGA-utgångar ersätts med HDMI. Växeln gör det möjligt att lägga till anslutningar för digitala HD-källor inom ett befintligt analogt rum. Dessutom extraheras analogt ljud från en HDMI-signal, vilket eliminerar behovet av en surroundprocessor för att hantera ljud från HDMI-källor.Digital Media:
En unik lösning från Crestron för att hantera analoga och digitala bildsignaler. Läs mer om detta i kommande nyhetsbrev.

En perfekt lösning för att hantera ett komplett sortiment av digitala och analoga AV-källor i ett litet konferensrum, klassrum, eller som del av ett större DM distributionssystem. Via en enda kabel integreras alla analoga och okomprimerade HD-signaler. Växeln möjliggör en pålitlig växling  för en långväga distribution då den kan hantera inbäddade data - inklusive HDCP, EDID och CEC.

Special-Expo 2009

Den 10 november är det dags för vårt Special-Expo 2009 med fokus på bild. Det kostnadsfria eventet presenteras i samarbete med projectiondesign, Crestron, Image Screens och Chief. Framtidens teknik och utmaningar med Digital Media, LED-teknik, 3D och HDMI distribution presenteras. Dessutom kommer ett stort utbud av projektorer och filmdukar m.m att visas upp. Anmäl dig senast den 3:e nov »

Prislistor för nedladdning!

I och med uppdateringen av vår hemsida finns nu aktuella prislistor att ladda ner för dig som har ett ÅF login. Du hittar dem under ”Dokumentation” i menyn till vänster. Under Downloads kan du sedan välja antingen AV eller CATV prislistor. Självklart kommer vi även att maila ut dem till er som tidigare.

Hälsningar,
Special-Elektronik AB